Met welke kennis en ervaring wil je verder?
In mijn vorige blog heb ik het belang van competenties besproken en wat voor rol zij spelen bij de uitvoering van functies. Vandaag wil ik dieper ingaan op kennis en ervaring. Deze elementen worden vaak als dé criteria genoemd in vacatures. Kennis en ervaring bepalen namelijk in grote mate hoe goed je kunt bijdragen aan het behalen van resultaten en hoe snel je je in een functie kunt ontwikkelen. Maar hoe haal je jouw kennis en ervaring naar boven, hoe selecteer je en hoe verwoord je deze in je CV?
Kennis
Kennis omvat de feiten, principes en theoretische inzichten die je via formele opleidingen, trainingen of zelfstudie hebt opgedaan. Het is je fundering. Kennis biedt een basisvoorwaarde voor taken die technische of specialistische expertise vereisen, zoals in de geneeskunde of techniek. Kennis helpt bij probleemoplossing en innovatie, omdat je vanuit kennis nieuwe oplossingen kunt bedenken.
Maar! Kennis is statisch; zonder praktische toepassing blijft het onbenut. Denk aan iemand die alles weet over leidinggeven, maar moeite heeft om daadwerkelijk een team te motiveren.
Ervaring
Ervaring is de praktische wijsheid die je opdoet door taken uit te voeren en te leren van je successen én fouten. Het geeft diepgang aan je kennis. Ervaring leert je hoe je kennis toepast in de praktijk. Ervaring ontwikkelt probleemherkenning en versnelt besluitvorming, omdat je patronen leert zien.
Maar! Ervaring kan leiden tot tunnelvisie. Wie te veel vertrouwt op “zo hebben we het altijd gedaan,” kan moeite hebben met veranderingen.
Variatie per Functie
Het belang van kennis en ervaring verschilt per type functie: – Technische functies: Hier staat kennis centraal, terwijl ervaring de toepassing verfijnt. – Leidinggevende functies: Ervaring is hier belangrijker, omdat je leert omgaan met mensen, strategie en besluitvorming. – Creatieve functies: Kennis inspireert nieuwe ideeën, terwijl ervaring helpt om te bepalen wat werkt.
Kennis en ervaring kan niet zonder Soft Skills
Kennis biedt de benodigde theoretische basis, terwijl ervaring zorgt voor praktische toepassing en verfijning. Het samenspel tussen deze twee elementen bepaalt hoe succesvol iemand een functie kan uitvoeren. Echter, om volledig effectief te zijn, moeten kennis en ervaring worden aangevuld met soft-skills zoals bijvoorbeeld Leiderschap, aanpassingsvermogen, empathie, probleemoplossend vermogen. Als deze soft skills ontbreken, kan iemand met veel kennis en ervaring alsnog moeite hebben om een functie goed uit te voeren. In de volgende blog kom ik hierop terug.
Ralph Lauren is succesvol geworden door enkel ervaring.
Je hoeft ook weer niet compleet te zijn. Een bekend voorbeeld van iemand die succesvol is geworden door ervaring, maar weinig formele kennis of ontwikkelde soft skills had, is Ralph Lauren, de oprichter van het wereldberoemde mode-imperium Ralph Lauren Corporation. Zijn succesverhaal is grotendeels gebaseerd op praktijkervaring en instinct, in plaats van formele kennis of breed ontwikkelde soft skills. Ralph Lauren had geen formele opleiding in modeontwerp of bedrijfsmanagement. Zijn kennis over de mode-industrie kwam niet uit boeken of opleidingen, maar puur uit observatie en praktijkervaring. Lauren begon zijn carrière als verkoper van stropdassen, waar hij ervaring opdeed in het begrijpen van klanten en hun voorkeuren. Deze ervaring inspireerde hem om zijn eigen stropdaslijn te ontwerpen, wat het begin werd van zijn mode-imperium. Zijn intuïtieve gevoel voor stijl en wat mensen aantrekkelijk vinden, hielp hem om producten te creëren die aansloten bij de markt. Hij gebruikte geen geavanceerde kennis van stoffen of ontwerpen, maar vertrouwde op zijn ervaring en instinct.
Hoe krijg je overzichtelijk jouw Kennis en Ervaring op een rijtje?
Het lijkt gemakkelijk maar om een goed beeld te krijgen van je kennis en ervaring zal je toch nog eens goed naar jezelf moeten kijken. Het is belangrijk die kennis en ervaring mee te nemen die je in de toekomst wilt gebruiken. Eerst is het goed om naar het verleden te kijken en dan naar de huidige situatie. Zet op een rijtje welke kennis en ervaring je hebt opgedaan. Zet daarnaast wat je wel en niet leuk vond.
Pak pen en papier (spreadsheet) en maak 3 kolommen.
Kennis: Wat heb je geleerd? Denk aan opleidingen, cursussen, zelfstudie, en informele leerervaringen.
Ervaring: Welke projecten, banen of activiteiten heb je gedaan? Schrijf ook ervaringen buiten werk op, zoals vrijwilligerswerk of onbetaalde bestuursfuncties.
Wat neem je mee: Markeer welke onderdelen je plezier geven en welke je energie kosten.
Waarmee wil je verder?
Als je de gegevens een beetje op een rijtje hebt staan dan is het belangrijk voor jouw toekomst om te bepalen waar je mee verder wilt en verder wilt ontwikkelen. Stel jezelf de volgende vragen:
Welke kennis/vaardigheden wil ik verder ontwikkelen?
Welke nieuwe kennisgebieden spreken me aan?
Welke ervaringen wil ik opdoen om mijn doelen te bereiken?
Welke activiteiten moet ik verminderen of vermijden?
Feedback vragen:
Feedback vragen kan uitdagend zijn, vaak door een angst voor kritiek of onzekerheid over de reactie van de ander. Dit proces wordt eenvoudiger wanneer je gerichte vragen stelt en mensen benadert die graag met jou hierover in gesprek gaan. Vraag mensen in je omgeving wat zij beschouwen als jouw sterke punten op het gebied van kennis en ervaring.
Om een baan te vinden die bij je past is het belangrijk om een goed overzicht te hebben van wat je hebt geleerd en meegemaakt en om bewust te kiezen welke elementen je wilt inzetten en verder ontwikkelen. Dit proces vereist reflectie, prioritering. Alleen door te bepalen wat je energie geeft en wat je helpt groeien, kun je gericht werken aan een toekomst die bij je ambities past.
Kennis en Ervaring is een onderdeel van het Programma Persoonlijke Profilering. Meer weten: Online training persoonlijke profilering – Xynthesis