088 - 0041717
Vragen? Bel gerust!

Vestigingen in heel Nederland

Al onze coaches hebben senior niveau

Persoonlijk en daadkrachtig

Marijke:

“Ik moest van ver komen, naar met hernieuwde energie ben ik weer aan de slag en ontwikkel mij verder”

Waar voel ik mij thuis en in balans?

ewVoordat ik bij Xynthesis belandde om een loopbaan- en coachingstraject te volgen was er al heel wat gebeurd.

Ik ben een schoolverlater. Door problemen thuis heb ik op redelijk jonge leeftijd het huis verlaten en ben in een stoffig magazijn gaan werken. Nadat ik een tijdje op mezelf woonde besloot ik dat ik iets van mijn leven wilde maken en heb mijn havodiploma bij  het volwassenenonderwijs gehaald. Toen ben ik hbo-accountancy gaan studeren, maar dat ging me te langzaam. Na een jaar studie ben ik daar ook mee gestopt. Ik heb toen gekozen voor een duaal traject bij één van de grote vier accountancykantoren. Ik werkte vier dagen in de week en ging één dag in de week naar Nijenrode voor de bijbehorende studie.

Ik was begin twintig, ging er helemaal voor en had de ambitie om zo snel mogelijk door te groeien binnen de organisatie. Het was een heel intensief traject: Werkdagen van acht uur ’s morgens tot tien uur ’s avonds waren geen uitzondering. Regelmatig zat ik de hele week ik een hotel met mijn team, dan was je eigenlijk non-stop aan het werk.

Het was allemaal erg leuk maar het was veel. Mijn studie vergde meer tijd dan alleen die contactdag. Van karakter ben ik nogal perfectionistisch, alles wilde ik heel goed doen. Ik maakte tijd voor mijn relatie en voor mijn vrienden en ik ging drie keer in de week sporten. Dat heb ik jarenlang zo volgehouden.

Op een gegeven moment kwam ik erachter dat als je het allemaal goed wil doen, het niet lukt, daarvoor is een week simpelweg te kort. Daar liep ik tegenaan. Zolang het op persoonlijk vlak heel stabiel is dan kun je best wel veel aan, dan kun je ook wel lang in het rood. Maar toen werd mijn moeder ernstig ziek. Dat vergde mentaal wat extra en het werd me allemaal te veel.

Ik kreeg moeite met slapen, was continu misselijk, moest ’s nachts heel de tijd overgeven en had continu hoofdpijn. Op de werkvloer kon ik me niet meer concentreren, ik kon me nergens toe zetten, ik kreeg niets meer voor elkaar.

Mijn vriendin is psycholoog, ze waarschuwde me al dat het een fysieke uitwerking van mijn geestelijke toestand kon zijn. Daar wilde ik niet aan maar op een gegeven moment moest ik het wel toegeven.

Van de ene op de andere dag ging het lampje helemaal uit. Ik meldde me ziek en kreeg een telefoontje van de hr-afdeling dat ik maar een weekje uit moest rusten maar het bleek veel ernstiger te zijn.

Ik ben naar mijn huisarts gegaan om te vragen hoe ik uit deze situatie kon komen. Nu ik niet meer kon werken voelde ik me volstrekt nutteloos. Ik heb hulp gehad voor mijn burn-outklachten bij de praktijkondersteuner (psycholoog), voor mijn gefrustreerde ademhaling ben ik bij de fysiotherapeut geweest en ik heb specialistische hulp bij gehad van een GZ psycholoog.

Op een gegeven moment ben ik heel langzaam het werk weer gaan opbouwen. Elke keer een uurtje erbij tot ik weer volledig aan het werk was. Ik was weliswaar op een gezondere manier aan het werk maar wist dat ik van werkomgeving wilde veranderen. Ik wist alleen niet waar ik dan heen wilde en hoe ik dat moest doen. Dat is het moment dat Xynthesis in beeld is gekomen.

Met Geke, mijn coach bij Xynthesis, ben ik met vragen aan het werk gegaan zoals; Hoe kom je weer honderd procent in je kracht en waar ligt je kracht eigenlijk?; Wat zijn je sterke kanten en waar liggen je valkuilen?

In het eerste gesprek was er meteen een klik en ik had altijd zin om naar Geke toe te gaan. Vaak ging het wel over dingen die zwaar zijn waardoor ik me achteraf moe voelde maar ze heeft me heel goed geholpen. Door de gesprekken met haar ben ik tot belangrijke nieuwe inzichten gekomen.

Ik ben opgegroeid in een maatschappij waar we hoge eisen aan onszelf stellen op alle vlakken; werk; sociaal; sport; alles.

De coaching was soms behoorlijk confronterend. Eén van de belangrijkste dingen die ik geleerd heb is dat ik het allemaal niet zo serieus hoef te nemen. Ik heb geleerd om iets luchtiger in het leven te leren staan en ook dat het leven niet altijd maakbaar is. Dat is in heel wat fases gegaan.

Ik had weinig zelfvertrouwen. Daar heb ik met Geke aan gewerkt. Ik ben er niet voor honderd procent achter gekomen wat ik verder wil gaan doen. Ik weet nu wel veel beter hoe  ik in het leven wil staan. Op dat vlak heeft het me erg geholpen. Gekoppeld daaraan ben ik gaan bekijken hoe belangrijk werk voor me is en hoe lastig ik het mezelf wil maken. Mijn conclusie is dat ik me het niet te lastig wil maken.

Ik ben bij een kleiner kantoor, dat meer regionaal georiënteerd is, gaan werken. De sfeer is er gemoedelijker en dat past beter bij me. De materie is redelijk hetzelfde gebleven maar wel met een andere insteek. Ook bij kleine kantoren wordt heel hard gewerkt maar ik merk dat ik er nu anders insta. Ik hou tijd over voor thuis. Daar ligt binnenkort een nieuwe uitdaging op me te wachten: het vaderschap. Als het zover is ga ik vier dagen in de week werken. Dat was bij mijn vorige werkgever niet denkbaar geweest.

De online trainingen van Xynthesis tijdens de coaching vond ik behulpzaam. Ze zitten goed in elkaar en je kunt er gericht mee bezig zijn en ingaan op details. Het is een mooie aanvulling op de persoonlijke coaching.

Terugkijkend denk ik dat van alle therapieën die ik heb gehad,  de coaching van Xynthesis wel de meest behulpzame is geweest. Ik heb me daar het meest blootgegeven. We zijn ook teruggegaan naar vroeger, naar de oorsprong van hoe bepaalde gedragspatronen bij mij zijn ontstaan. Geke kon me dat goed uitleggen. Ik had het idee dat de coaching helemaal op mij was afgestemd en dat Geke kon voorzien in hetgeen ik nodig had op dat moment.

Ik dacht vroeger altijd dat ik heel erg stressbestendig was, maar eigenlijk was ik goed in het uitschakelen van bepaalde gevoelens. Ik heb het nu veel eerder in de gaten als ik stress ervaar en kan er daardoor ook iets aan doen.  Dat heb ik nu wel geleerd.

Mijn zwaktes heb ik beter leren kennen. Ik heb moeite mijn zwaktes aan te geven. Het lukt door de coaching beter maar het zal altijd een aandachtspunt blijven.

Intussen zit ik weer goed in mijn vel. Ik heb het naar mijn zin bij mijn huidige werkgever en dit jaar ga ik mijn studie afronden.

  • Op verzoek van de geïnterviewde is de naam gefingeerd.

josWaar voel ik me thuis en in balans

Na een valse start wilde Joost toch iets van zijn leven maken. Stap voor stap, ging hem te langzaam. Met zijn interesse voor de accountancy heeft hij vol gas gegevens en het lukte hem om bij één van de grote kantoren te komen. Zijn ambitie was groot maar hij wilde in zijn sociale leven ook blijven presteren. Ongemerkt overvraagde hij zichzelf op allerlei gebieden. Toen zijn moeder ernstig ziek werd raakte hij volledig de controle over alles kwijt en stortte in.

Dat wat Joost overkomt zien wij tegenwoordig vaker in ons werk. Twintig jaar geleden was de leeftijd waarop veel mensen burn-out raakten rond de 40 jaar. Nu gebeurt dat op een steeds jongere leeftijd. Wij merken dat er een enorm ambitieniveau is en het idee dat alles maakbaar is bij veel jongeren. Ze gaan ervan uit dat slagen of falen volledig te wijten is aan henzelf. Lukt het niet dan schamen ze zich.

Geke (coach Xynthesis) heeft er met hem aan gewerkt  een plek te creëren (ook in zichzelf) waar hij mag zijn wie hij is. Zo heeft Joost geleerd zich meer te ontspannen en te voelen wat situaties met hem doen, welke gedachten en emoties hij hierbij heeft en wat voor gedrag hij dan vertoont.

Hij is zich bewust geworden van de patronen en gebeurtenissen die hieraan ten grondslag liggen en heeft geleerd andere keuzes te maken, vanuit acceptatie van wat hij niet kan veranderen en de dingen te veranderen waar hij wel invloed op heeft. Hierdoor heeft hij meer vertrouwen in zichzelf en het leven gekregen.

Sommige mensen voelen zich geweldig in snelle competitieve organisaties. Het vergt wel een bijna eenzijdig hard werkend leven en stressbestendigheid is een voorwaarde. In het begin van hun carrière weten veel mensen niet zo goed wat bij hen past. Vaak moeten ze het ook gewoon ervaren, maar een klik met de mensen van het bedrijf waar ze mee gaat werken zegt al heel veel.

Organisatiecultuur is de verzameling van normen, waarden en gedragsuitingen die gedeeld worden door de leden van de organisatie en die de leden aan elkaar en aan de organisatie bindt. Het kiezen voor een organisatie waar je past begint al bij de keuze van een school of sportclub. Bij sommige clubs voel je je thuis. Zo is dat ook bij organisaties.

Joost heeft een tijd goed gefunctioneerd binnen het grote accountantskantoor. Het was ook een mooi avontuur. Coaching heeft er toe bijgedragen om richting te geven aan wat hij met zijn leven wil.  Voor Joost betekende dat behalve een leuke baan, aandacht voor zijn vrienden, sporten en zijn aanstaande vaderschap. Zijn huidige baan levert hem meer plezier in werk en leven.