088 - 0041717
Vragen? Bel gerust!

Vestigingen in heel Nederland

Al onze coaches hebben senior niveau

Persoonlijk en daadkrachtig

Re-integratie in coronatijd

brengt veranderingen met zich mee

Bij re-integratie eerste of tweede spoor komt het niet zelden voor dat het bij zowel werknemer als werkgever niet helemaal duidelijk is wat de rechten en plichten precies zijn. Zaken kunnen logisch lijken maar wettelijk anders vastgelegd zijn.

In deze coronatijd is de situatie vaak nog veel verwarrender geworden.

Als je kijkt naar re-integratie eerste en tweede spoor, dan zeggen nu veel bedrijven: ‘We hebben corona dus het kan niet’. Tot op zekere hoogte klopt dat en mag dat ook. De crux is wel dat het dan voor het bedrijf geen afgedane zaak is maar dat het bedrijf dan met alternatieven oplossingen moet komen of goed moet onderbouwen waarom er geen mogelijkheden zijn.

Dit is een van de voorbeelden die Eliane van Beukering (coach en adviseur bij Xynthesis) geeft als het gaat om wat er wel en niet toegestaan is bij (ziekte)verzuim en re-integratie. Ze kan er volgens eigen zeggen wel een week lang over blijven praten, deze materie is haar specialisme.

Een meneer die beperkt was voor zijn eigen werk kon nog wel met een karretje door het kantoorgebouw om alle koffieapparaten schoon te maken. Door corona moet iedereen nu thuiswerken en wordt er dus geen koffie meer gedronken. Door de coronamaatregelen zijn er binnen het bedrijf geen mogelijkheden meer voor deze meneer om te re-integreren bij het eigen bedrijf zolang deze coronamaatregelingen van kracht zijn. Een goed alternatief kan zijn om het tweede spoor naar voren te halen om geen re-integratiekansen te missen. Het naar voren halen van het tweede spoor is iets wat je door de gewijzigde omstandigheden nu veel vaker ziet gebeuren.

Een ander punt waar bij bedrijven vaak onduidelijkheid over heerst is of iemand nu wel of niet ziekgemeld mag worden. Iemand is positief getest en is ziek, mag hij/zij dan wel of niet ziekgemeld worden?

Het criterium is of iemand in staat is zijn werkzaamheden te verrichten. Als je niet of nauwelijks klachten hebt en je als er geen corona zou zijn geweest normaal je werkzaamheden zou kunnen verrichten ben je eigenlijk niet ziek en mag je niet ziekgemeld worden, ook nu niet, nu je verplicht thuis moet zitten. Ziek is niet helzelfde als arbeidsongeschikt. Daar bestaat veel misverstand over.

Om die reden heeft Eliane samen met Jos Maas (directeur Xynthesis) een boekje geschreven over de verwachtingen en verplichtingen re-integratie tweede spoor. Het boekje is gratis bij ons te bestellen. Klik hier om te bestellen.

Re-integratie en corona Webinar

Om meer helderheid te krijgen in verwarrende re-integratievraagstukken in tijden van corona kan u bij Xynthesis vragen naar een Webinar/training waarin gericht wordt ingegaan op zaken die bij u in het bedrijf spelen. Neem contact op.