088 - 0041717
Vragen? Bel gerust!

Vestigingen in heel Nederland

Al onze coaches hebben senior niveau

Persoonlijk en daadkrachtig

Drijfveren: Iedereen wil gezien worden

okt 9, 2022 | Blogs van Xynthesis | 0 Reacties

Bij drijfveren gaat het over waar je warm voor loopt, waarvoor je je bed uitkomt. Drijfveren zijn krachten, een drang om gezien te worden of een drift tot voortbestaan. Iedereen wil op een of andere manier in het leven gezien worden en vult dat op een eigen manier in. Het kan gaan om – een combinatie van – drang naar status, het benutten van talenten, zinvol zijn, werken met hart en ziel, zelfstandigheid, sociale contacten, uitdagingen, vernieuwen, specialiseren, betekenisvol zijn, orde, macht en beloning.

Ik weet niet of mijn drang om iets te doen voor mensen die het moeilijk hebben komt van mijn twee tantes die non waren en in Afrika en Indonesië als zendeling dienden. Als jongetje zag ik de dia’s die mijn tantes hadden gemaakt van hun werk. Dat maakte een diepe indruk op me. Ik wilde ook ontwikkelingswerk gaan doen. Niet dat ik het geloof wilde komen brengen maar ik wilde wel nuttig zijn. Rond mijn twintigste ben ik met mijn rugzak afgereisd naar Zambia om te kijken wat ik daar voor ontwikkelingswerk zou kunnen gaan doen. Mijn beeld van ’goed werk’ doen werd behoorlijk overhoopgehaald. Ik dacht daar ontwikkeling te kunnen komen brengen. Achteraf bezien misschien een wat naïeve/arrogante gedachte. In Zambia zag ik dat de mensen daar vaak niet op ontwikkelingswerkers zaten te wachten, dat ze zelfs werden tegengewerkt. Ik voelde dat ik daar niet echt van betekenis kon zijn en daarmee verdwenen mijn drijfveren.

Wat wel bleef is mijn drang om iets te kunnen betekenen voor mensen die het zwaar hebben. In ieder geval wilde ik me nuttig maken voor een betere wereld. Dat heeft altijd in me gezeten. Tijdens mijn opleiding hield ik me al bezig met mensen die werkloos waren geworden. Het waren de jaren tachtig en de werkloosheid was huizenhoog, rond de dertien procent.  Het was op dat moment een van de belangrijkste maatschappelijke problemen.

De eerste jaren na mij studie ben ik gaan werken voor een organisatie die vrijwilligerswerk en werkgelegenheidsprojecten opzette. In die tijd had ik samen met vrijwilligers heel veel energie gestopt in het opzetten van een kringloopwinkel. Dat was een succes. Terwijl ik nog allerlei nieuwe plannen had werd ik van dat project gehaald en ging mijn baas er vandoor met de publiciteit en nam het initiatief over. Dat frustreerde me. Ik voelde me ongelofelijk beperkt in mijn werk en mogelijkheden. Dat heeft me toen gestimuleerd om zelfstandig ondernemer te worden zodat ik wel de kans zou hebben om mijn eigen ideeën uit te voeren en mijn eigen idealen na te kunnen jagen.

Iedereen heeft zijn eigen drijfveren, het is belangrijk om je daarvan bewust te worden. Zo kun je ervoor zorgen dat je werk doet waar je voldoening van krijgt.

­