088 - 0041717
Vragen? Bel gerust!

Vestigingen in heel Nederland

Al onze coaches hebben senior niveau

Persoonlijk en daadkrachtig

Persoonlijkheidstype en werk

aug 14, 2022 | Blogs van Xynthesis

En maakt het uit welke methode je daarvoor gebruikt?

Om hier een antwoord op te geven neem ik je mee in mijn eigen ervaringen.

Mijn eerste ervaring met persoonlijkheidstyperingen was de theorie van Human Dynamics.

Ik had een bedrijf in de omscholing en had zeventig mensen in dienst. Door verandering in de markt en het terugtrekken van subsidie viel mijn bedrijf om. In mijn val nam ik ook mijn werknemers mee. Het faillissement was een grote klap voor me, ik werd onzeker. Ik ging op zoek naar mezelf. Het zoeken naar mijn persoonlijkheidstype heeft mij in die periode vooral geholpen door te leren zien hoe verschillend mensen zijn. Ik kreeg zicht op wat mijn positie in dat geheel was en vooral wat die zou kunnen zijn. Dat inzicht gaf me meer zekerheid. Meer inzicht in mijn persoonlijkheid gaf me ook meer zicht op wat voor werk en omgeving daarbij zou passen. Dat gaf me de moed om met iets nieuws te beginnen: Xynthesis.

Enkele jaren later volgde een nieuw life-event. Mijn relatie liep stuk. In die periode kwam ik in aanraking met het enneagram. Uit de test kwam dat ik het hoogst scoorde op ‘baas’. Ik schrok van mijn profiel. Ik zag patronen waar ik een enorme weerstand tegen had en zag ook mijn gedrag in relatie tot mijn vrouw. Te laat werd ik me bewust van mijn rol in de manier waarop we uit elkaar gegroeid waren.

Zakelijk heeft het enneagram me inzicht gegeven in hoe ik mijn nieuwe bedrijf Xynthesis verder zou kunnen ontwikkelen, maar vooral hoe ik mijn rol als baas het beste in de praktijk zou kunnen brengen.

Tijdens de crisis van 2008 ben ik op zoek gegaan naar mogelijkheden om Xynthesis goed voor te bereiden op de toekomst. De komende jaren moesten voornamelijk over het verlagen van kosten gaan. Een oplossing was het ontwikkelen van een online-training waar cliënten zelfstandig een loopbaanprofiel konden ontwikkelen. Een van de onderdelen om te komen tot een persoonlijk profiel is het ontdekken van je persoonlijkheidstype. Ik ben op zoek gegaan naar een praktische methode die een relatie heeft met functies en beroepen. Uiteindelijk ben ik op mijn zoektocht beland bij de MBTI. Behalve de relatie met beroepen en werkzaamheden die mij aantrokken was ik ook blij verrast over de uitslagen van mijn test. De woorden innovatie, creativiteit, doorzettingsvermogen en productontwikkeling klonken mij als muziek in de oren.

Ik heb gemerkt dat je in de staat waarin je bent die dingen oppakt die op dat moment spelen. Het maakt dan niet zo veel uit wat voor methode je kiest zolang het maar een methode is die je aanspreekt. Het belangrijke is dat je een raamwerk krijgt waarin je je gedachten kunt ordenen om voor jouw toekomst beslissingen te nemen.