088 - 0041717
Vragen? Bel gerust!

Vestigingen in heel Nederland

Al onze coaches hebben senior niveau

Persoonlijk en daadkrachtig

Waarden als basis voor samenwerking

okt 4, 2022 | Blogs van Xynthesis | 0 Reacties

Veel beslissingen neem je op waarden. Waarden helpen bij het stellen van prioriteiten.

Waarden helpen te bepalen bij welk organisatie je je thuis zal voelen.

Wat vind je waardevol? Hoe wil je gezien worden? Hoe wil je zijn? Hoe wil je leven?

Allemaal vragen die met waarden te maken hebben. Dit is nog wel erg vaag. Aan de hand van twee voorbeelden uit mijn praktijk probeer ik het belang van het volgen van je eigen waarden duidelijk te maken.

Na de oprichting van Xynthesis ben ik al vrij snel coaches gaan benaderen voor de projecten die ik met Xynthesis ging draaien. Voordat ik coaches voor een gesprek uitnodigde, wilde ik in ieder geval zeker weten of ze voldoende ervaring hadden om de trajecten die op Xynthesis afkwamen te kunnen draaien. Bij de kennismakingsgesprekken ging het vervolgens vooral over zaken die voor mij belangrijk zijn zoals: kwaliteit, betrokkenheid, authenticiteit, ondernemingszin, rechtvaardigheid, onafhankelijkheid en doorzettingsvermogen.

De gesprekken die ik vervolgens met coaches voerde waren open en ontspannen. Het waren gesprekken waarin deze thema’s ongemerkt aan de orde kwamen. Waarden zijn zaken die mensen graag uitdragen bij kennismakingsgesprekken. In zo’n gesprek werd het duidelijk of er genoeg gemeenschappelijke waarden waren om met elkaar verder te kunnen of niet. Het heeft geresulteerd in jarenlange samenwerkingen met coaches en een groep coaches die het onderling goed met elkaar kan vinden.

Ook met zakendoen is het belangrijk te kijken met wie je wil samenwerken. Voor een product dat ik ontwikkeld heb, heb een tijdje samengewerkt met een ondernemer die mij in contact bracht met grote ondernemingen. Er ging een nieuwe wereld voor mij open. Ik met mijn relatief kleine bedrijf zat bij directies aan tafel van instellingen met tienduizenden werknemers. In het begin ging de samenwerking met mijn zakenpartner erg goed. Wij vonden elkaar op het gebied van ondernemerschap en doorzettingsvermogen. Maar op een gegeven moment merkte ik dat we uiteenliepen als het ging om authenticiteit en eerlijkheid. Ik merkte dat ik het meeste last begon te krijgen van mijn kernwaarde onafhankelijkheid. In de loop van de tijd bepaalde de samenwerkingspartner voor mij wie er wel of niet in de markt benaderd zou worden. Daarnaast werd het me duidelijk dat het voor hem niet echt belangrijk was om een kwalitatief goed product op de markt te zetten maar dat het hem vooral ging om zoveel mogelijk geld te verdienen. Dat voelde niet goed. Na een hoop slapeloze nachten heb ik besloten de samenwerking te stoppen. Dat was niet eenvoudig want er lagen nog veel potentiële mooie zakelijke opties in het verschiet.

Als we inzicht in de onderliggende waarden van onszelf en de mensen om ons heen krijgen, dan kunnen we onszelf en anderen beter begrijpen en managen. Dat is een goede basis voor een plezierige samenwerking.