088 - 0041717
Vragen? Bel gerust!

Vestigingen in heel Nederland

Al onze coaches hebben senior niveau

Persoonlijk en daadkrachtig

180 graden het roer om

 

Evelyn (coach Xynthesis) over Barbara:

Als je door fysieke omstandigheden vijftig procent gaat werken en je probeert daarin honderd procent van je werk te stoppen, gaat dat niet. Barbara probeerde dat wel, belandde in een depressie en kreeg een burn-out. Toen ze bij mij kwam zat ze nog enorm vast maar na een half jaar had ze een totaal ander leven.’

 

Barbara: ‘Ik werkte al tien jaar als leidinggevende op een secretariaat als meewerkende voorvrouw. Vijf van die tien jaar zat ik bij mijn toenmalige baan. Ik dacht dat ik het nog leuk vond en had zelf niet door dat ik in de loop der tijd eigenlijk best veel stress van het werk was gaan ondervinden. Voordat ik bij Evelyn kwam had ik met professionele hulpverlening al een hoop dingen op het fysieke en het mentale vlak aangepakt. Mijn fysieke herstel ging erg langzaam en dat komt ook niet meer helemaal goed. Naar mijn eigen baan waarbij ik acht uur per dag achter een beeldscherm zat kon ik niet meer terug.  Re-integratiemogelijkheden waren er ook niet in mijn bedrijf.

 

In het begin van het tweede spoortraject had ik nog helemaal geen zin om naar ander werk te zoeken. In het werk dat ik deed had ik mijn vaardigheden geoefend en ik had het gevoel, “Dit kan ik, dus dit is waar ik naar terug moet.”

Ik zat nog erg vast in die gedachte. We zijn gaan lopen, dat vind ik heel prettig. Je bent in beweging, hoeft elkaar niet aan te kijken en kan goed nadenken over je eigen woorden.

Uit de online-training kwamen vaardigheden, sterke punten en kwaliteiten en persoonlijkheidskenmerken. Dat was een eyeopener. Kenmerken als empathie, verbinding en harmonie kwamen wel vaker uit een test maar daar kon ik niks mee in mijn werk. Ik kwam erachter dat ik in mijn functie mijn natuurlijke kwaliteiten aan het onderdrukken was. In mijn werk moest ik drie partijen tevreden zien te houden. Ik wilde voor mijn team staan (de mens achter de medewerker) terwijl het bedrijf naar resultaten keek. Iedereen tevreden houden kon dus niet Aangezien ik een perfectionist ben is dat erg frustrerend.

Ik denk dat ik altijd al wel mensen heb willen helpen maar nooit gedacht had dat ik daar een grond voor had. In mijn vrije tijd deed ik aan yoga en had daar ook ondersteunende opleidingen voor gevolgd. Zelf had ik me nooit bedacht dat ik daar mijn boterham mee zou kunnen verdienen. Ik ben mijn eigen kostwinner. Door Evelyn ben ik gaan inzien dat ik ook de sociale kant op kan gaan en dat dat eigenlijk veel beter bij me past. Zij suggereerde dat ik me om zou kunnen scholen en bracht me op het idee dat een coachopleiding weleens iets voor me kon zijn. Daar ben ik me op gaan oriënteren. Vanaf dat moment is alles in een stroomversnelling gegaan. Ik kreeg weer zelfvertrouwen en energie. Bij mijn baan was nog budget voor een opleiding.

Inmiddels zijn we mijn afscheid aan het plannen. Ik ben nu met twee van de drie opleidingen die ik wil gaan doen begonnen. Ik heb een stap durven zetten waar ik al een lange tijd van heb gedroomd maar waar ik de moed niet voor had. Ik ben van Utrecht naar een klein dorp in Friesland verhuisd. Op het randje heb ik nu ook nog een nieuwe liefde gevonden.

Evelyn heeft echt naar me geluisterd en is meegelopen. Ze is niet bang geweest om moeilijke, kritische vragen te stellen waardoor ik gedwongen werd om goed naar mezelf en naar mijn situatie te kijken. Op mijn opleiding leer ik dat nu ook te doen. Ik ga steeds meer dingen herkennen.

Ik ben altijd gericht geweest op veiligheid en op weinig risico’s nemen. Mijn werk bood echt een gouden kooitje, een fantastisch salaris, ontzettende goede arbeidsvoorwaarden, leuke collega’s en op fietsafstand.

Op dit moment is nog niets zeker. Ik weet nog niet of ik een eigen praktijk ga starten, ergens in loondienst ga, of een combinatie van die twee. Het wonderbaarlijke is dat alles nog openligt en dat ik daar geen stress over heb. Dat is een heel groot winstpunt. Laat de toekomst maar komen.’

Evelyn over Barbara

Toen Barbara bij me kwam ervaarde ze heel veel stress en zat vast in zichzelf met de situatie. Dat gebeurt vaker bij cliënten. Ze zijn over het algemeen nog niet klaar om meteen naar ander werk op zoek te gaan of bereid om iets te veranderen. Lopen werkt vaak goed.

Met Barbara ben ik gaan praten over hoe het gaat en hoe ze in deze situatie terecht is gekomen. In de eerste tijd heb ik heel veel aandacht en tijd besteed aan vitalisering.

Al lopende ontstaat er ruimte. In het geval van Barbara gaf ze aan dat ze dingen wilde gaan doen. We zijn op zoek gegaan naar vrijwilligerswerk maar in verband met de beperkingen door corona is dat niet gelukt. Ze kwam wel in beweging, daar was ik heel blij mee.

Ze kon inmiddels ook beter aan haar baas communiceren wat ze wel en niet kon. De grap was dat zij in het begin helemaal opgesloten zat in zichzelf, in een kramp. Aan het einde van het traject was ze verhuisd naar Friesland waar ze eigenlijk al lang heel graag naartoe wilde, was ze verliefd en was ze begonnen met twee opleidingen in een compleet andere richting dan ze voorheen deed. Dat alles in een tijdsbestek van een halfjaar.

Het is helemaal uit haar comfort zone wat ze nu gaat doen maar ze voelt zich er intussen enorm comfortabel mee. Het blijkt veel beter te passen dan ze ooit heeft gedacht.

Niet iedereen slaat zo’n extreem nieuwe weg in maar het is altijd fijn mensen weer een nieuwe perspectief te kunnen geven waardoor ze weer verder kunnen met iets nieuws.

Wilt u meer informatie? Bel dan met 088 0041717  of stuur ons een mail.