088 - 0041717
Vragen? Bel gerust!

Vestigingen in heel Nederland

Al onze coaches hebben senior niveau

Persoonlijk en daadkrachtig

Informatie over een burn-out en burn-out klachten lees je hier

Wat is een burn-out coach

“Een burn-out coach is een professional die mensen helpt met burn-out klachten. Een burn-out is een situatie die kan leiden tot uitputting, emotionele en fysieke vermoeidheid en verlies van motivatie en interesse in werk en andere dagelijkse activiteiten. Het is belangrijk om op tijd hulp te zoeken bij de symptomen van een burn-out om te voorkomen dat de situatie verergert en de kwaliteit van leven aanzienlijk aantast.

Een burn-out coach werkt samen met de cliënt om hen te helpen herstellen van een burn-out en om te leren hoe ze in de toekomst beter voor zichzelf kunnen zorgen. Dit kan bestaan uit technieken voor stressmanagement, emotionele ondersteuning en begeleiding bij het maken van veranderingen in levensstijl en werkomgeving. Het doel is om de cliënt weer in staat te stellen om effectief te functioneren op werk en in hun persoonlijke leven, en om te helpen bij het voorkomen van toekomstige burn-out.

De aanpak van een burn-out coach is vaak holistisch, wat betekent dat ze rekening houden met alle aspecten van het leven van de cliënt, waaronder werk, relaties, financiën en persoonlijke groei. Door samen te werken met de cliënt, ontwikkelen ze een behandelplan dat is afgestemd op hun specifieke behoeften en doelen.

Een burn-out coach kan ook samenwerken met andere zorgverleners, zoals artsen, therapeuten en psychologen, om de cliënt de best mogelijke zorg te bieden. Het is belangrijk om te weten dat een burn-out coach geen vervanging is voor een medische behandeling, maar een aanvullende dienst die de cliënt kan helpen bij het herstel van hun burn-out en het bevorderen van hun mentale en emotionele welzijn.

In het algemeen is een burn-out coach een waardevolle bron van ondersteuning en begeleiding voor mensen met burn-out klachten. Door samen te werken met de cliënt en door gebruik te maken van effectieve strategieën en technieken, kunnen ze hen helpen om te herstellen en om weer te functioneren op hun beste niveau.”

 

Burn-out herstel

“Een burn-out is het gevolg is van langdurige stress en overbelasting. Het kan leiden tot uitputting, emotionele en fysieke instorting en kan zelfs blijvende schade aanrichten als het niet op tijd wordt opgemerkt en aangepakt. Gelukkig zijn er manieren om een burn-out te voorkomen. Hieronder vindt u enkele tips:

Work-life balance: Het is belangrijk om een evenwichtige verdeling te hebben tussen werk en privé. Probeer tijd vrij te maken voor ontspanning en hobby’s, zoals sporten, lezen, of met vrienden afspreken. Dit zal helpen om je geest en lichaam te ontspannen en op te laden.

Stressmanagement: Leer om stress te beheersen en ontwikkel effectieve coping-strategieën, zoals ademhalingsoefeningen, mindfulness en meditatie. Het is ook belangrijk om je prioriteiten te stellen en de dingen die je niet kunt veranderen los te laten.

Gezonde levensstijl: Het is belangrijk om voldoende slaap te krijgen, gezond te eten, regelmatig fysieke activiteiten te beoefenen en te ontspannen. Probeer bijvoorbeeld te ontspannen door te yoga, te mediteren of door simpelweg te wandelen in de natuur.

Realistische verwachtingen: Stel realistische verwachtingen voor jezelf en leer om prioriteiten te stellen. Het is belangrijk om niet te veel druk op jezelf uit te oefenen en om te leren hoe je “nee” kunt zeggen als dat nodig is.

Communicatie: Praat met je baas en collega’s over hoe je je voelt en vraag hulp als je die nodig hebt. Het is belangrijk om een open en eerlijke communicatie te hebben over hoe je je voelt en om te vragen om hulp als je die nodig hebt.

Professional help: Overweeg professionele hulp te zoeken, zoals coaching of therapie, als je het gevoel hebt dat je het niet alleen kunt aanpakken. Een professionele hulpverlener kan je helpen bij het verwerken van stress en het ontwikkelen van effectieve coping-strategieën.

 

Hoe kom je uit een burnout

Methoden om te helpen herstellen zijn onder andere:

  1. Rust nemen: Het is belangrijk om voldoende rust te nemen en niet te veel te doen. Het is wel belangrijk lichaam met mate in beweging te houden.
  2. Balans vinden: Probeer een balans te vinden tussen werk en privé en probeer tijd vrij te maken voor activiteiten die je leuk vindt.
  3. Beweging en slaap: Zorg voor voldoende beweging en slaap. Dit kan helpen bij het verbeteren van je energie en stemming.
  4. Eet gezond: Een gezonde leefstijl, inclusief gezonde voeding, kan helpen bij het verbeteren van je algehele gezondheid en welzijn.
  5. Professionele hulp zoeken: Coaches van Xynthesis hebben jaren lang ervaring met mensen die burn-out zijn geraakt. Zij kunnen je helpen bij het inzicht krijgen  van de oorzaken van je burnout en het ontwikkelen van een plan om te herstellen.
  6. Verminder stress: Probeer stress te verminderen door ontspanningsoefeningen, bijvoorbeeld meditatie, ademhalingsoefeningen of yoga.
  7. Praten: Praat over je gevoelens en ervaringen met vrienden, familie of een professionele hulpverlener.
  8. Verander werkpatroon: Overweeg of je werkpatroon aangepast moet worden, bijvoorbeeld door minder uren te werken of verandering van functie.
  9. Zet dingen op een rijtje: Maak een prioriteitenlijst en focus je op wat echt belangrijk is.
  10. Lifestyle veranderingen: Het is belangrijk om gezonde gewoonten te ontwikkelen, zoals voldoende slaap, gezonde voeding en regelmatige beweging.

Het is belangrijk om je te realiseren dat herstel van burnout tijd kost en dat het proces anders is voor iedereen. Een burnout coach is iemand die mensen steunt in het herstel van mentale weerbaarheid emotionele stabiliteit en fysieke conditie. De coach werkt met de persoon om de oorzaken van de burnout te identificeren en strategieën te ontwikkelen om te herstellen en te voorkomen dat de burnout opnieuw optreedt.

Herstellen van een burnout betekent het verbeteren van je fysieke, emotionele en mentale welzijn na een periode van overspannenheid en uitputting. Dit proces omvat het verminderen van stress en het opbouwen van energie en weerstand. Het doel van herstel is om terug te keren naar een gezonde balans in je leven en om te voorkomen dat de burnout zich opnieuw voordoet. Dit kan door middel van aanpassingen in je werk- en leefstijl, het verkrijgen van emotionele steun, en het volgen van een behandeling, zoals psychotherapie of coaching. Herstel van een burnout is een uniek proces voor iedereen en kan tijd nodig hebben, maar met de juiste zorg en aanpak is het mogelijk om weer vol energie en motivatie te leven.

 

Tips voor een burn out

Een burn-out kan moeilijk zijn om te behandelen en te voorkomen. Hier zijn enkele tips die kunnen helpen:

  • Neem regelmatig rust: Zorg dat je voldoende slaapt, maak tijd voor ontspanning en beoefen ontspannings- en stressreductietechnieken.
  • Beheer je werkbelasting: Probeer een gezonde balans te vinden tussen werk en privé, en probeer je takenlijst beheersbaar te houden.
  • Eet gezond en beweeg: Een gezonde levensstijl met voldoende beweging en een evenwichtige voeding kan helpen bij het voorkomen van stress en burn-out.
  • Vermijd perfectionisme: Probeer realistische verwachtingen te hebben en wees mild voor jezelf.
  • Bouw sociale steun op: Omgang met familie, vrienden en collega’s kan helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van het welzijn.
  • Zoek professionele hulp: Als je het gevoel hebt dat je niet in staat bent om de situatie alleen aan te pakken, overweeg dan professionele hulp te zoeken, zoals een psychotherapeut of counselor.

Houd er rekening mee dat het herstellen van een burn-out tijd en aandacht vereist, en het is belangrijk om de tijd te nemen die je nodig hebt om te herstellen.”

Burn-out – herstel coaching

Weer grip op en vertrouwen in functioneren vergt integrale aanpak.

Xynthesis coacht mensen in hun herstel die overspannen of burn-out zijn geraakt. Burn-out of burn-outklachten zijn voor zowel de werknemer als voor de werkgever een uitdaging om mee om te gaan. Het is in beider belang een zo snel mogelijke weg naar herstel en terugkeer te realiseren.

  • De werknemer wil zich het liefst weer goed voelen om door te kunnen gaan met werken. Burn-outklachten zoals heftige emoties, vermoeidheid, frustratie, schuldgevoelens, slapeloosheid en slechte concentratie, belemmeren het werken vaak gedeeltelijk of helemaal. Herstelcoaching biedt ondersteuning bij herstel zodat de werknemer in een verbeterde versie van zichzelf kan terugkeren of doorwerken
  • De werkgever ziet een waardevolle kracht uitvallen die vaak veel en goed werk verzet. Als klachten zich een lange tijd opbouwen zonder dat er ondersteuning wordt geboden kan terugkeer naar werk een langdurige zaak worden. Dit varieert van vier maanden tot langer dan een jaar, er zijn veel individuele verschillen. Tijdig inzetten van interventies verlaagt de verzuimkosten en verzuimduur aanzienlijk.

Herstel en re-integratie Coaches van Xynthesis

Xynthesis is een middelgroot re-integratiebureau gespecialiseerd in het coachen van medewerkers met stress en burn-outklachten.

Wij bieden:

  • Preventieve begeleiding: als de werknemer nog geheel of gedeeltelijk werkt.
  • Begeleiding bij volledige uitval: re-integreren.

Onze senior re-integratiecoaches, herstelcoaches en arbeidsdeskundigen hebben veel ervaring met het begeleiden en re-integreren van medewerkers binnen de organisatie (1e spoor) en buiten de organisatie (2e spoor).

Yvonne

Als registerpsycholoog NIP Arbeid & Gezondheid begeleid ik vaak mensen met stress- en burn-outklachten. In de coaching gaan we samen zoeken naar wat voor jou werkt om weer in balans en krachtig te worden. Om fysiek meer in balans te komen is een afwisseling van rust en inspanning nodig. Bijvoorbeeld door wandelen, yoga, mediteren, pottenbakken af te wisselen met rust en goed voor jezelf zorgen (eet- en slaappatroon). Als de fysieke balans door rust en rustige inspanning aan het herstellen is komt het mentale gedeelte aan bod.

Daarin kijken we naar welke gedragspatronen je hebt ontwikkeld die op korte termijn wel werkten, maar op langere termijn niet, zoals kritisch perfectionisme, alles willen controleren, iedereen te vriend willen houden. We kijken naar de herkomst van deze patronen en hoe je je voordeel eruit kunt halen.

Bernadette

Stressklachten die tot een burn-out kunnen leiden komen helaas veel voor. Te veel of langdurig stress kan lichamelijke en mentale klachten veroorzaken zoals moeheid, sterke emoties die uit balans zijn, veel piekeren, gespannen spieren, slechte concentratie, heel veel, of juist niet meer kunnen slapen.

Om weer te herstellen en balans te vinden begeleid ik mensen volgens het drie-fasen model van Hilde Bolt. Na een uitgebreide intake laat ik je eerst stil staan, alvorens je je hardnekkige patronen gaat onderzoeken, gaat loslaten en je leven anders vorm gaat geven. Hierbij maak ik ook gebruik van een coachingstechniek als de Sedona Loslaatmethode. Deze methode is een zeer effectieve manier om belemmerende gedachten, ervaringen, patronen, emoties, gevoelens, stress, spanningen en nog veel meer, los te laten.

Het resultaat is dat je inzicht krijgt in jouw hardnekkige patronen en gewoontes en weet hier anders mee om te gaan.  Je kan signalen herkennen en hiernaar luisteren. Ook leer je je triggers en stressgevers te herkennen en weet hoe je deze kunt ombuigen zodat je beter voor jezelf kunt zorgen door inspanning met ontspanning af te wisselen en de juiste balans voor jezelf te vinden.

Lutbert

 Ruim twintig jaar geleden ben ik begonnen met het begeleiden van mensen met langdurige stress-klachten en burn-out. Inmiddels heb ik een schat aan ervaring opgebouwd in het begeleiden en ondersteunen van mensen met wat we ‘burn-out klachten’ zijn gaan noemen. Aangezien ieder persoon uniek is, besteed ik veel aandacht aan de individuele behoeften van iedere cliënt. Graag maak ik daarbij ook gebruik van mijn ervaring met lichaamswerk en ervaring als meditatiebegeleider. Ieder mens is uniek en ieders pad naar herstel na burn-out is net zo uniek. Onbewuste reacties bewust maken, handvatten onderzoeken om zelf weer de regie in handen te nemen, met compassie kijken naar je eigen, soms hardnekkige, ongezonde patronen en die vervolgens bewust veranderen, daar ligt voor mij de uitdaging die ik graag samen met jou aanga.

Als er sprake is van traumatisering, die herstel belemmert, dan bespreek ik dat graag en maak desgewenst gebruik van een uitgebreid netwerk van erkende (VEN) EMDR-therapeuten.

Vivian

In mijn aanpak van stress richt ik me op het verminderen van opgebouwde druk en fysieke klachten. Met behulp van mindfulness en aikido help ik mensen om meer in het moment te zijn. Om steeds één stap tegelijk te zetten, maar ook om te onderzoeken welke gedachten nu precies die druk veroorzaken.

Ons lijf is een belangrijk instrument om te leren ervaren wanneer we over onze grenzen gaan. Leren luisteren naar ons innerlijk kompas en onze fysieke sensaties, helpt om grenzen te herkennen. Vervolgens is het belangrijk om deze grenzen ook duidelijk aan te geven aan de omgeving om ons heen.

Tot slot is het belangrijk om regie te nemen over je eigen koers, om te blijven sturen op je eigen waarden, dat wat voor ons belangrijk is. Dat zorgt ervoor dat keuzes maken, en ook voor jezelf kiezen makkelijker wordt. En misschien kom je erachter dat jouw bestemming een andere is dan je jezelf hebt voorgehouden en is het tijd voor een koerswijziging.

Wilma

Bij mij is de specialiteit op het gebied van vitaliteit, burn-out en stressmanagement geboren uit grote interesse voor dit onderwerp en mijn drive om zelf gezond en in evenwicht te leven. Ik zie in het dagelijks leven dat veel mensen zichzelf (onbewust) voorbijlopen. Het voortdurend over de eigen grenzen heengaan in combinatie met een onevenwichtige balans tussen inspanning en ontspanning kan ertoe leiden dat mensen overspannen raken en zelfs burn-out klachten krijgen.

Voor herstel-coaching zet ik verschillende instrumenten in voor grenzenbeheer en persoonlijkheidskenmerken, stressreductie/veerkrachttraining en kernkwadranten. Het is een proces van bewustwording: je krijgt antwoorden op de vragen hoe stress én veerkracht bij jou tot uiting komen, hoe je fysiologie werkt en vooral wat je er zelf aan kunt doen. Ik zoom in op patronen en ontrafel deze samen met jou. Je krijgt tijdens het traject handreikingen en toetst wat werkt. Het is een proces van verkennen, herkennen en erkennen.

Roos

Ik werk vanuit een holistische aanpak bij stress en burn-out. Het accepteren van je eigen grenzen, het opnieuw leren luisteren naar lichaamssignalen en daarmee omgaan is vaak het eerste begin van lichaamsbewustwording. Het zelfhelende vermogen is enorm als het op de juiste manier wordt aangesproken en dat ligt vaak opgeslagen in het onbewuste, in je lijf, je innerlijke weten. Dit raakt op de diepere laag aan de kern. Ik begeleid je om weer contact te maken met jezelf, je lichaam, en je krijgt handvatten om te ontspannen en om te gaan met jezelf en je ongemak. Hierdoor leer je jezelf beter kennen en voelen zodat je jezelf leert ondersteunen en antwoorden uit jezelf krijgt die inzicht geven en bewustwording. Juist omdat deze uit jezelf komen beklijven ze en werkt het transformerend zodat je nieuwe keuzes kan maken en leert dingen anders te doen.

Stresshantering, uitspreken van gevoelens, leren ontspannen, keuzes maken, en onderhoud voor jezelf komen tevens aan bod in de begeleiding.

Evelyn

 Als vitaliteitscoach ben ik gespecialiseerd in stress- en burn-outklachten en begeleid ik veelal mensen met klachten door langdurige overbelasting van het stresssysteem of ook door langdurige negatieve stress. Deze overbelasting kan diverse oorzaken hebben, zoals werk, privéomstandigheden of een combinatie daarvan, maar ook een langdurige ziekte of beschadiging van de hersenen kan het stresssysteem overbelasten.

Overbelasting uit zich in fysieke/energetische en ook psychische klachten. In beweging op een wijze die past bij de overbelasting neem ik je mee naar buiten, liefst in het bos en gaan we wandelen. Wandelen is een heilzame werkwijze, een natuurlijke stressverlager. Het is g­oed voor de werking van het brein, het zorgt voor de aanmaak van neurotransmitters zoals dopamine, en­­dorfine en serotonine. Naast coachende gesprekken doen we ook oefeningen om te voelen en ervaren, inzichten te krijgen, bewust te worden, te herstellen en ook om nieuwe patronen aan te leren.

 

Meer informatie of advies over herstelcoaching en/of re-integratie 2e spoor?

In een vrijblijvend telefonisch gesprek kijken we naar je situatie, de mogelijke herintredingsscenario’s en doen we een voorstel voor een coach waarvan wij denken dat die goed bij je past. Met hem of haar kun je vervolgens vrijblijvend kennismaken en nader ingaan op het traject.