088 - 0041717
Vragen? Bel gerust!

Vestigingen in heel Nederland

Al onze coaches hebben senior niveau

Persoonlijk en daadkrachtig

Marijke:

“Ik moest van ver komen, naar met hernieuwde energie ben ik weer aan de slag en ontwikkel mij verder”

Outplacement is meer dan iemand aan een baan helpen!

nicole

Als je snel een nieuwe baan vindt lijkt dat een succesverhaal.

Het bedrijf waar ik voor werkte stopte ermee na 25 jaar dus ik kwam opeens op straat te staan. We mochten begeleiding zoeken. Ik heb toen vier bedrijven aangeschreven. Xynthesis  belde me op en dat was een prettig gesprek, ik had er meteen vertrouwen in dat er een goede coach voor me gezocht zou worden. Op de eerste afspraak met Maaike was er meteen een klik .

Ik moest op zoek naar nieuw werk, het was voor mij heel lang geleden dat ik had gesolliciteerd, dus ‘hoe ga je dat aanpakken?’, mijn cv was verouderd,  ‘hoe ga je sollicitatiegesprekken voeren?’. ‘Wat zijn je competenties, wat zijn je kwaliteiten?’ Dat zijn allemaal dingen waar je niet over na hebt gedacht in de afgelopen 25 jaar. Het was voor mij belangrijk om te weten hoe ik het proces in kon gaan.

Samen met Maaike zijn we er door gesprekken achter gekomen wat ik wil en waar ze me mee moest coachen en  ook hoe ze me daarin kon begeleiden. Ze heeft me ook de Persoonlijke Profilering training van Xynthesis laten doen. Hierdoor kon ik mijn persoonlijke competenties in kaart brengen en die kon ik gebruiken voor mijn cv.

Maaike hielp me met de voorbereiding van de sollicitatiegesprekken. We hebben geoefend. Ik leerde onder andere wat ik wel moest vertellen en wat juist niet. Dat heeft me erg geholpen bij de gesprekken die ik heb gevoerd. Het hielp me om me niet zenuwachtig te maken en mezelf te kunnen zijn.

Ik had al snel een baan gevonden. Het was ander werk dan ik tot dan toe gedaan had. Ik heb die baan aangenomen maar helaas ben ik na twee weken in elkaar geklapt. Ik sliep niet meer en mijn hersenen liepen over. In overleg met het bedrijf is toen het contract beëindigd en hebben ze me de tijd gegeven om te herstellen.

Ik ben naar de huisarts gegaan en heb antidepressiva gekregen. Ik ben juist toen doorgegaan met de coachgesprekken. We zijn op zoek gegaan naar de oorzaak van mijn instorten en hoe ik ervoor kon zorgen dat ik als ik weer zou beginnen het niet opnieuw zou gebeuren.

In mijn persoonlijke leven is er een aantal indringende dingen gebeurd. De oorzaak van mijn overspannenheid is een proces van jaren geweest Ik moest altijd maar door, door, door. Daarom heb ik geen tijd gehad om die dingen te verwerken. Als ik bij mijn oude bedrijf was gebleven was het waarschijnlijk niet gebeurd. Daar kon ik op mijn routine draaien en nu was alles nieuw en moest ik me aanpassen en alles op een andere manier doen. Dat was te veel, de emmer liep over.

Voor mij is het erg belangrijk dat Maaike niet alleen denkt aan het zakelijke maar dat ook het persoonlijke vlak aandacht krijgt. Het heeft me geholpen dat ik bevestiging kreeg voor mijn gevoel, dat het  helemaal niet vreemd is dat dit gebeurde  en dat meer mensen dit hebben. Het is ook fijn om gewoon met iemand te kunnen praten en dat je opeens een appje krijgt: ‘Hoe is het nu met je?”

Toen ik me weer goed voelde, ben ik teruggegaan naar mijn nieuwe baan. Ik had geen coaching meer nodig en kon het zelf wel verder.

Intussen ga ik alweer weg bij het nieuwe bedrijf. Ik ben toch niet zo gelukkig met mijn functie. Normaal zit ik achter de knoppen en nu moet ik een ander beoordelen die dat doet. Verder heb ik wat problemen met een autoritaire collega. Ik merk dat ik niet met plezier naar mijn werk ga en dat is toch het belangrijkste. In samenspraak met mijn werkgever hebben we besloten dat het jaarcontract niet verlengd wordt .

Hierdoor volgt een onzekere periode maar ik heb die beslissing genomen, ik ben nu stevig genoeg en ik ga doorpakken. Met wat ik allemaal geleerd heb in de coaching moet het me lukken een nieuwe baan te vinden. Het is me vorige keer gelukt, dit keer gaat het me ook lukken. Ik ben dan wel 50 + maar toch willen mensen me hebben. Ja, het komt goed!

 

jos

Outplacement houdt meer in dan iemand aan een nieuwe baan te helpen

Het verliezen van een baan na 25 jaar, wat Nicole is overkomen, is nogal wat. Ontslag hoort tot één van de life events. je inkomen, je dagelijkse bezigheid, en je collega’s vallen weg. Bij sommige mensen lijkt dat in eerste instantie geen probleem. Totdat!

Wat fijn is dat de meeste mensen achteraf terugkijken op een belangrijke levenservaring, één die het leven heeft verrijkt.

Na het ontslag is vaak de eerste neiging om zo snel mogelijk nieuw werk te vinden om zekerheid te behouden en al dat gemis in te vullen. Maar juist dan is het nemen van tijd belangrijk. Je moet eerst het oude werk achter je kunnen laten voordat je toe bent aan een nieuwe baan. Het is anders dan vanuit bestaand werk vrijwillig ander werk zoeken. Dan ben je eraan toe en heb je je richting al bepaald.

Na het ontslag is het belangrijk te verwerken wat je is overkomen. Daarna is het belangrijk tijd te nemen om je richting te bepalen, wat je wilt in je werkend leven. Dit is net zo belangrijk als bijvoorbeeld het kopen van een huis. Je hebt er de komende jaren spijt of last van of je heb er de komende jaren plezier van.

Wat Nicole is overkomen is erg heftig geweest. ‘Ik moest altijd maar door, door, door’ geeft ze in haar interview aan. Ze stortte na twee weken in haar nieuwe baan in.

Ik begrijp haar drang wel weer snel werk te vinden. Ze is 50+ en voelt zich verantwoordelijk voor haar zoon.

Maaike haar coach zegt hierover: ‘Ik heb het haar meerdere malen gezegd. Maar Nicole wilde snel weer aan het werk. Zij staat er alleen voor met haar zoon. Die druk kon ik bij haar niet wegnemen.

Pas toen ze niet meer kon was ze open en konden we vrij snel schakelen voor het behoud van haar inmiddels verworven baan. In de coachgesprekken die daarna volgden kwam er van alles naar boven. Het ging om het verwerken van ontslag maar ook allerlei andere zaken die in het verleden te weinig aandacht hadden gekregen. ‘

Maaike heeft met haar coaching vaardigheden Nicole in haar kracht gezet. Toen Nicole weer in staat was om helder en ongedwongen naar zichzelf te kijken en ook  nieuwe werkervaring had opgedaan kon ze zien wat voor werk echt bij haar past.