088 - 0041717
Vragen? Bel gerust!

Vestigingen in heel Nederland

Al onze coaches hebben senior niveau

Persoonlijk en daadkrachtig

Marijke:

“Ik moest van ver komen, naar met hernieuwde energie ben ik weer aan de slag en ontwikkel mij verder”

Suzanne: Ik wilde mijn mogelijkheden onderzoeken

Toen Suzanne na haar zwangerschapsverlof, koffie ging drinken op haar werk en welkom terug werd geheten door haar collega’s, kreeg ze meteen de boodschap dat haar contract beëindigd moest worden. Het was economisch niet meer rendabel om met zijn drieën verder te gaan.

“Na mijn opleiding journalistiek ben ik ook daadwerkelijk in de journalistiek terecht gekomen. Ik werkte eerst voor twee verschillende organisaties en ben toen met één organisatie doorgegaan. Het was een journalistiek bureau waar we voor kranten en tijdschriften artikelen schreven over interieur en design. Ik heb het altijd een leuke baan gevonden en heb er met veel plezier gewerkt. Het was natuurlijk niet fijn om te horen dat ik mijn baan zou verliezen maar het was logisch dat ik degene was die het veld moest ruimen omdat de andere twee collega’s de eigenaren waren.

Ik heb er toen nog twee maanden gewerkt en heb daarna vrijstelling gekregen. We hebben gesprekken gehad over de toekomst en over hoe alles afgehandeld moest worden. Geld voor een transitievergoeding was er niet, ik heb er wel op aangedrongen om een loopbaantraject te kunnen doen. Mijn bazen vonden dat een goed idee omdat ze ook graag wilden dat ik ergens een leuke plek zou vinden.

Ik had toen uit stress meteen op zoek kunnen gaan naar een andere baan, ik heb tenslotte twee kleine kinderen en ik moet een baan hebben, maar ik vond het ook wel een mooie kans om weer eens wat anders te gaan doen of om te ontdekken wat ik nog meer kan. Het had ook een totale switch kunnen worden, ik stond er helemaal blanco in.

Via Google kwam ik al snel bij Xynthesis terecht. Daar heb ik voor gekozen omdat ik op de website zag dat zij goed onderbouwde trajecten hebben en werken met online tools.

Bij het kennismakingsgesprek kwam ik in aanraking met Nienke (coach Xynthesis). Om iets te kunnen bereiken moet je op hetzelfde level zitten en goed met elkaar kunnen praten, dat werkte als een trein met haar.

Door allerlei opdrachten, onder andere met trechteren, en gesprekken kreeg ik al snel inzicht in wat ik wel en niet wilde. We kwamen er al vrij snel achter dat ik wilde blijven doen wat ik deed omdat ik dat leuk vind en het goed kan, maar er kwamen meer dingen uit die ik graag wilde, zoals probleemoplossend te werk gaan en organiseren. Ik wilde ook wel meer directe feedback van mensen waar ik mee werk en meer in teamverband werken. Zo kwamen we op communicatie uit.  Ik moest naar vacatures gaan kijken en me bedenken welke aspecten daar interessant aan waren, en zo ben ik al redelijk snel in het proces van solliciteren terechtgekomen. Nienke heeft me ook daarin begeleid door onder andere sollicitatiegesprekken te oefenen, me een boekje met tips te geven maar ook door me te bellen als ik een gesprek had gedaan om dat met me na te bespreken. In het begin vond ik het doodeng om te solliciteren maar ik kreeg er echt plezier in. Het schrijven van sollicitatiebrieven ben ik geweldig gaan vinden. Binnen negen maanden van het traject en maar enkele sollicitatiegesprekken had ik alweer een baan dus dat is best vlot.

Ik wilde graag werken bij een bedrijf dat iets met duurzaamheid doet, dat vond ik een interessant aspect, dus daar heb ik toen ook op gesolliciteerd en dat is gelukt. Ik werk nu op een adviesbureau op het gebied van duurzaamheid, energietransitie en gebiedsontwikkeling. Daar werken allemaal adviseurs die werken voor gemeentes, provincies, vastgoed ontwikkelingsbedrijven etc. Ze adviseren over zonnepanelen, hoe je van het gas af moet, laadpalen en soortgelijke zaken. De adviseurs hebben allemaal hun verhalen te vertellen en ik zorg ervoor dat die op de juiste manier worden doorverteld. Het is voor mij echt een droombaan.

Ik ben blij met hoe het traject is gegaan, je moet het natuurlijk zelf doen maar het is fijn als je iemand hebt die je daarin begeleid en soms ergens net even een andere blik op werpt. Nienke is een heel rustig iemand die dat weloverwogen doet en waar je ook nog plezier mee hebt. Zonder Nienke was de weg ingewikkelder geweest. Ik zou uiteindelijk denk ik wel, al zoekend, op hetzelfde uitgekomen zijn. Dat ik iets in de communicatie zou gaan doen, stond vooraf zeker niet vast. Het had ook totaal iets anders kunnen worden: Reisleider; intercedente; tolk, noem maar op. Het was lekker om van tevoren geen idee te hebben waar het naartoe zou gaan. Voor mij was het een leuk en leerzaam proces dus ik zou mensen zeker aanraden om het te doen. Ik vind dat je de mogelijkheid echt moet pakken als je toch bent ontslagen, om juist dan te kijken naar wat je nog meer kunt en hoe je weer gelukkig in je loopbaan kunt worden. Ik ben er blij mee dat ik het heb gedaan.”

Loopbaancoaching is een leerproces

Suzanne was in de situatie terecht gekomen dat ze wel op zoek moest naar nieuw werk in verband met ontslag. Haar beslissing om even pas op de plaats te maken en eens goed naar zichzelf te kijken in relatie tot werk, in plaats van meteen naar hetzelfde soort werk te gaan solliciteren, is een verstandige geweest. Ze zat in een baan waar ze het naar haar zin had maar mensen ontwikkelen zichzelf in de loop der jaren en krijgen andere en nieuwe kwaliteiten.  Om stil te staan bij wat je nog meer allemaal kan en waar je passies liggen vind je sneller werk dat bij je past, en passend werk geeft uiteraard meer voldoening en plezier.

Loopbaancoaching is een leerproces om jezelf beter te leren begrijpen in relatie tot werk. Veranderingen lopen door je hele carrière. Om de zes jaren weer eens goed naar jezelf kijken, met een deskundige zoals Nienke als sparringpartner, is nuttig. Je haalt zaken naar boven die ondergesneeuwd zijn geraakt of ontdekt weer iets nieuws van jezelf. Soms past een bepaald soort werk goed bij je als je in een bepaalde levensfase zit.  Zo kunnen dingen in je leven veranderen die ook je loopbaan beïnvloeden. Hoe beter de afstemming tussen jouw vaardigheden, waarden, persoonlijkheid en de functie die je vervult hoe meer werkplezier.

Voor Suzanne betekende dat een switch van journalistiek naar communicatie met voor haar een belangrijke waarde: duurzaamheid.

Suzanne is een ondernemende zelfstandige vrouw die denkt dat ze uiteindelijk misschien wel op hetzelfde was uitgekomen maar dat ze daar dan wel langer over gedaan had. Toch heeft ze de loopbaancoaching als verrijkend ervaren. Voor veel mensen geldt dat ze zich na hun ontslag onzeker voelen, voor hen werkt zo’n traject stimulerend, het geeft ze richting en ze zijn eerder klaar voor een nieuwe baan dan wanneer ze het zelf moeten doen.